Hoe Ellemieke het gevecht tegen endometriose heeft overwonnen

Geplaatst op 03-06-2019

Eind juni 2015 kreeg ik extreme buikpijn tijdens mijn werk. De volgende dag ben ik meteen naar de huisarts gegaan en die heeft me doorgestuurd naar de SEH van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Op de diverse onderzoeken die gedaan zijn was niks te zien waarop besloten werd om mij op te nemen. Bij nader onderzoek door de gynaecologe bleek dat ik endometriose had. Ik had daar nog nooit van gehoord en wat bleek: bijna niemand weet wat endometriose is, terwijl toch 1 op de 10 vrouwen deze ziekte heeft.

We zijn bij mij begonnen met hormoonbehandeling om de endometriosepijnen tegen te gaan, immers als je niet menstrueert heb je ook minder/geen last. Heerlijk om niet meer dubbel te klappen van de pijn. Echter hielpen deze behandelingen mij niet voldoende en werd er besloten om te opereren.

Uiteindelijk werd ik op 27 januari 2016 geopereerd. Vooraf aan de operatie ben ik samen met mijn man nog bij een informatiebijeenkomst geweest, waarbij alles nogmaals werd doorgenomen en, heel belangrijk, een patiënt die ervaringsdeskundige was met betrekking tot de operatie haar verhaal deed. Ze vertelde dat het een zware operatie is, dat je na een week of 6 je weer een beetje mens voelt en na 5 maanden je weer beter gaat voelen. Het volledige herstel, zo vertelde ze, duurt zeker een jaar. Dat is heftig om te horen, maar pas na de operatie begrijp je echt wat er bedoeld wordt. Het is gewoon een hele zware operatie.

Tijdens de operatie werd mijn baarmoeder, een stuk dikke darm, de eileiders en een eierstok weggehaald en heel belangrijk: alle endometriose.

De nacht van zaterdag op zondag ging het mis: extreme buikpijn. Na 2 CT-scans in de ochtend van zondag 31 januari werd besloten om me met spoed te opereren. Er was een naadlekkage en een ileus ontstaan.

Deze operatie was heel heftig en ik ben na de operatie naar de IC overgebracht. Toen ik bijkwam wist ik het al: ik had tijdelijk een stoma gekregen, wat een enorme tegenslag. In plaats van 5 dagen lag ik uiteindelijk 20 dagen in het ziekenhuis. Thuis gekomen heb ik leren omgaan met de stoma en samen met de buurtzorg ging dat goed.

Inmiddels gaat het heel goed met mij, de stoma is opgeheven en alle endometriose is uit mijn lichaam. Ik ben inmiddels gestart met de revalidatie. De toekomst zonder pijn is ingezet!

Wat ik mij realiseer is het feit dat deze ziekte niet herkend wordt door zowel specialisten, huisartsen en leken waardoor je 7 tot 10 jaar kan wachten op de juiste diagnose. Hierdoor is endometriose een zeer levensbepalende ziekte. Je wordt immers door allerlei klachten behoorlijk beperkt in je leven.

En daarom gaan wij de marathon van New York lopen om minimaal €20000 ophalen voor onderzoek en awareness!!

Deel dit bericht:

Wie is Ellemieke?

Initiatiefneemster voor We Run 4 Endometriose in Balans. Lees hier het verhaal van Ellemieke.

Lees meer

Virtuele marathon New York in Den Haag

Op zaterdag 17 oktober 2020 hebben Gerda en ik (Ellemieke) de virtuele editie van de marathon New York geloepen. Na een rela...

Lees meer
Meer nieuws
  • CPC Loop Den Haag 2022

    CPC Loop 2022

    Geef je nu op om op 25 september 2022 mee te lopen met de NN CPC Loop Den Haag!

    Lees meer
Jacobien de Jong

"Het doel is om naast bekendheid ook geld op te halen voor verder onderzoek. Help je mee?.."

Jacobien de Jong
Ellemieke van Splunter

"1 op de 10 vrouwen heeft deze levensbepalende ziekte waar nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed!.."

Ellemieke van Splunter
Edwin van Splunter

"Ik wil mij inzetten voor het onder de aandacht brengen van endometriose. Er is veel geld nodig voor onderzoek en publiciteit.."

Edwin van Splunter
Marianne Kuil

"Endometriose in Balans is een heel bijzondere polikliniek. De artsen zijn zeer kundig en luisteren werkelijk naar je!.."

Marianne Kuil
Laura Wijnbelt

"Ik hoop dat wij met onze stichting de steun kunnen zijn voor vele meisjes en vrouwen. Steun die zij tot dusver gemist hebben.."

Laura Wijnbelt
René Kuil

"Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord laat staan dat ze weten wat deze aandoening inhoudt.."

René Kuil

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.